גינות מיכלים (קונטיינרים)
באקו-כיף בקיבוץ לוטן תוכלו למצוא מספר מערכות שונות של ביוגז. להפיק גז בישול משאריות מזון, נכון שזה מגניב?
קומפוסט הוא חומר אורגני שעבר תהליך של ריקבון ופירוק על ידי חיידקים, פטריות וחיות זעירות חסרי חוליות (כגון חרקים ואחרים). התוצר הסופי הוא חומר עשיר ומזין לצמחים, תחליף טבעי ובריא לדישון כימי.
אותו תהליך של ריקבון ופירוק קורה כל הזמן בטבע. בטבע, אין דבר כזה "פסולת". למעשה, "פסולת" זאת רק המצאה (לא כל כך מוצלחת) של בני אדם. מכל היצורים על פני כדור הארץ, רק בני אדם מייצרים פסולת שרובה (פלסטיק, למשל) אינה גם משאב עבור יצורים אחרים.
לעומת זאת, במערכת טבעית כגון יער, למשל, שום דבר אינו מתבזבז – עלים שנופלים מהעצים, צמחים וחיות מתות, צואה של חיות – הכל הופך להיות חלק מן האדמה העשירה, מיחזור אינסופי של חומרים ואנרגיה. זה הקסם של הטבע, מעגל החיים תרתי משמע.
כאשר אנחנו זורקים את שאריות המזון שלנו לפח האשפה, אנחנו שוברים את אותו מעגל החיים. משאבים יקרים אינם חוזרים לאדמה, אלא נלכדים בתוך מטמנות ועוברים פירוק אנאירובי (ללא נוכחות חמצן) אשר מייצר גז מתאן המשתחרר לאטמוספירה ותורם להתחממות גלובלית ושינוי אקלים (ראו ביוגז).
יתר על כך, בזמן שקרקע טבעית נשחקת ונעלמת בעולם בשיעור של מיליוני טונות לשנה, על מנת לגדל את מזוננו אנחנו משתמשים בכמויות הולכות וגוברות של דישון כימי, אשר מזהם את אוויר, המים והאדמה, וגם מהווה סכנה בריאותית עבורנו.
אבל הטבע הוא המורה הכי טוב שיש, ועלינו ללמוד ממנו. הפתרון כל כך פשוט וזמין – לחקות את אותו קסם טבעי על ידי איסוף שאריות המזון שלנו ולהפוך אותן לאדמה עשירה ופורייה – קומפוסט, הזהב השחור האמיתי.
כדי להכין קומפוסט, חשוב מאד שבערמה יתקיימו התנאים האידיאליים לגידול והזנה של המיקרואורגניזמים אוהבי החום שעושים את העבודה של פירוק החומר האורגני שבתוכו. מיקרואורגניזמים אלה דורשים תנאים מסוימים על מנת לבצע את עבודתם ביעילות.
ישנם ארבעה מרכיבים חיוניים להכנת קומפוסט:
חומר אורגני רטוב עשיר חנקן (שאריות מזון, דשא ירוק, חומר ירוק אחר מהגינה),
חומר אורגני יבש עשיר פחמן (עלים יבשים, קש, נייר וקרטון),
מים
אוויר.
איזון נכון בין המרכיבים האלו הוא המפתח לערמת קומפוסט מוצלחת.
מאד מומלץ להעמיד מיכל גדול/ ערימה נפרדת של עלים יבשים או חומר אורגני יבש אחר על יד ערימת הקומפוסט, כדי שיהיה זמין ונוח להוסיף שכבה בכל פעם שנשים שם שאריות מזון. אחרת, מהר מאד הערמה תהפוך למטרד מסריח. חשוב גם שהערמה תישאר לחה אך לא רטובה מדי, וגם מאווררת.
בחירת מקום
ערימת הקומפוסט צריכה להיות ממוקמת באזור מוצל בחצר עם ניקוז טוב, לא קרוב מדי לבית כך שהיא לא תהפוך למטרד אך לא רחוק מדי כך שהעברת הפסולת נוחה.
המתחם
אפשר לתחום את הערמה עם משטחי עץ עומדים ומחוברים בריבוע, להשתמש בפח אשפה גדול מחורר ללא תחתית כמיכל, או לקנות מתקן מיועד להכנת קומפוסט (קומפוסטר). כל השיטות הן טובות, כל עוד הערמה מאווררת ומאפשרת ניקוז של מים מלמטה. מומלץ גודל מינימלי של מטר מרובע למקסימום יעילות, ולהחשיך את פנים הערמה על ידי מכסה, רשת או בד שחור על מנת שלא תמשוך זבובים. לא לשכוח להעמיד על יד הקומפוסטר ערימה נוספת/ מיכל גדול של עלים יבשים/ חומר אורגני פחמני אחר.
בניית הערמה
בתחתית המתקן כדי לשים שכבה של ענפים וגזם גס על מנת לאפשר ניקוז טוב ואוורור. בונים את הערמה עם שכבות דקות של חומר רטוב עשיר חנקן (שאריות מזון, דשא) ומכסים עם חומר יבש עשיר פחמן (עלים יבשים, גזם מהגינה, קש, אפילו נייר או קרטון). הכמות של חומר יבש לחומר רטוב בערמה צריכה להיות שווה. אפשר להכניס לערימה כל חומר טבעי, אפילו בשר (אך יש לשים עמוק בערמה כדי שזה לא ימשוך חיות לא רצויות). הגיוון הוא חשוב – כמה שיותר סוגים של חומר אורגני יבטיח קומפוסט משובח יותר. ניתן לשים גושים גדולים של חומר אך זכרו שכל עוד שהמרכיבים שנכנסים לערמה קטנים יותר, תהליך הפירוק יהיה מהיר יותר.
מים ואוויר
אחרי כל תוספת של חומר רטוב, יש להשקות את הערמה היטב ואז לכסות עם החומר היבש. הערמה צריכה להיות לחה כמטלית סחוטה בכל עת. אין צורך להפוך את הערמה, אך חשוב להכניס אוויר מדי פעם על ידי החדרת מקל וערבוב. היצורים החרוצים שחיים בתוך הערמה והופכים את החומר האורגני לקומפוסט זקוקים למים וחמצן בדיוק כמונו. כאשר הערמה מתחממת, אנו יודעים שהם בפעולה וה"בישול" מתרחש כראוי.
קציר
עם טיפול נכון, לאחר 3 או 4 חודשים של "בישול" השכבות הראשונות שעכשיו בתחתית הערמה יהפכו לקומפוסט. הקומפוסט מוכן לשימוש בגינה כאשר הוא מתפורר בקלות בידיים ולא נשאר גושים של חומר אורגני. לקומפוסט טרי יש ריח טוב של אדמת יער. ניתן להשתמש בו ככל דשן אחר, כמצע זריעה, תערובת שתילה, וכחיפוי לערוגות ועצים.
מעשיר את האדמה: מוסיף חומר אורגני לאדמה, משפר פוריות ופריון האדמה, דוחה מחלות של צמחים, מרתיע מזיקים, משפר כושר נשיאת מים, מחסן עם מיקרו-אורגניזמים מועילים, מקטין או מסיר את הצורך לדישון, ממתן טמפרטורת האדמה
מונע זיהום: מקטין ייצור גז מתאן במטמנות, מקטין את כמות הפסולת אורגנית מזרם האשפה, מקטין שפכים
נלחם נגד זיהום קיים: מפרק כימיקלים רעילים, מקשר מתכות כבדות, מנקה אוויר מזוהם
משקם אדמה: מסייע לחידוש יערות, עוזר בשיקום בתי גידול טבעיים, עוזר לשקם אדמות כרותות, מסייע בשיקום "אגנים ירוקים" (wetlands) פגועים, מסייע במניעת סחף ושחיקה במישורים מוצפים
משמיד נושאי מחלות: מסוגל להשמיד נושאי מחלות של בני אדם, צמחים, ומשק חי
חוסך כסף: ניתן להשתמש לייצור מזון, מקטין את העלויות של סילוק פסולת, מקטין את הצורך למים, דשן וחומרי הדברה, ניתן למכור ברווח, מאריך את חיי מטמנות, שיטה זולה שיקום ביולוגי של קרקע
רוצים ללמוד להכין קומפוסטר בעצמכם? מוזמנים לקורס"התמחות ירוקה", שבו תקבלו ידע תאורטי ומעשי בנושאים של אקולוגיה, פרמקלצ'ר וקיימות. מוזמנים ליצור קשר לפרטים נוספים.
באקו-כיף בקיבוץ לוטן תוכלו למצוא מספר מערכות שונות של ביוגז. להפיק גז בישול משאריות מזון, נכון שזה מגניב?
באקו-כיף בקיבוץ לוטן תוכלו למצוא מספר מערכות שונות של ביוגז. להפיק גז בישול משאריות מזון, נכון שזה מגניב?
באקו-כיף בקיבוץ לוטן תוכלו למצוא מספר מערכות שונות של ביוגז. להפיק גז בישול משאריות מזון, נכון שזה מגניב?
התחלתי ל"שחק בבוץ" לפני 15 שנים. אחרי כישלונות, ניסיונות והתקדמות איטית שכללה פרויקט אחד בכל פעם גיליתי שאפשר לעשות הכל! לדוגמא, אתם יכולים להכין ספסלים,
מלון מטיילים, פעילויות, אטרקציות, אקו-כיף, פוד טראק, צפרות, סיורים ועוד
לפרטים ולהזמנות – מלון מטיילים מדברי לוטן
כל הזכויות שמורות לקיבוץ לוטן 2024