המרכז לאקולוגיה יצירתית קיבוץ לוטן

התקשר אלינו

Free wifi

הכיפה החיה וחלון אמת

הכנסו לכיפה המכוסה בצמחיה

אתם נמצאים בתוך ה"כיפה החיה". הקונסטרוקציה המיוחדת נקראת "כיפה גאודזית" והיא אחת הצורות  הכי חזקות שניתן ליצור, עם יתרון נוסף של יחסית מעט חומרים. החוזק שלה הוא תוצאה של השילוב של מחומשים ומשושים הבנויים ממשולשים. 

הספסל מסביב הוא דוגמה לטכניקת בניה שפיתחנו בשנים האחרונות כאן בלוטן, של טיח אדמה, ובוץ. ומה יש מתחת לבוץ? תוכלו לראות רמז מהצורות העגולות של הספסל – השתמשנו בצמיגים, ובתוכם דחסנו סוגים שונים של פסולת. בכמה צמיגים השתמשנו? תנסו לנחש…

הצמח שמטפס על הכיפה הוא נקרא בעברית "ליפופית רגל העז" והוא קרוב משפחה של הבטטה. הוא בעצם צמח משתרע מטבעו.

מוזמנים להצטלם ולשתף גם ברשתות החברתיות ולתייג אותנו – בפייסבוק LotanDesertInn באינסטגרם kibbutzlotan

התבוננו סביבכם - לאן הגעתם?

 מוזמנים להתיישב ולהביט מעלה האם אתם מבחינים ב-2 גוונים שונים של צינור סגול? הם יוצרים משולשים מיוחדים שמתחברים זה לזה כדי ליצור כיפה גאודזית. המשולשים  עשויים מצינורות עגולים חתוכים לאורך, הקצוות נמעכו וכופפו ל-16 או 18 מעלות תלוי באיזה צבע צינור מדובר.

את הכיפה מכסה את צמח מזדחל מיוחד  שנקרא תהילת בוקר חוף או בלטינית Ipomoea pes-caprae, הוא  מאותה משפחה של בטטה. השם הלטיני שלו פירושו pes = רגל, caprae = עז כי העלה נראה כמו פרסת עיזים.

עכשיו התבוננו והרגישו על מה אתם יושבים.

התבוננו סביב וענו על החידות

בוץ עשוי מאדמה, חול וקש.

יש כאן חלון אמת חבוי איפשהו מסביב לספסל, שיעזור לענות על חלק מהשאלות.

לחצו כאן לתשובה – צמיגים ישנים, בקבוקים ישנים, פחיות וכל מיני פסולת לא אורגנית שהייתה בדרך לפח ולאחר מכן למזבלה.

התחלנו פרויקטים כאלה בלוטן לפני יותר מ-25 שנה לפני שהיה מיחזור בישראל.

150~!

צמיגים הם בעיית אשפה עולמית גדולה ולכן כל צמיג שנוכל לעשות בו שימוש חוזר ולהפוך לספסל, לקיר, לשולחן, לסככה או ליצירת חיות למגרש משחקים לילדים הוא מצווה ואנחנו קוראים לזה "לתת הזדמנות שנייה לפסולת שלנו"

כיפות גאודזיות הן אחד המבנים החזקים, הפשוטים והקלים לבנייה שתוכלו למצוא.

נדרשו קוסמות מתמטית ונחישות יצירתית של 2 מעצבים – וולטר באורספלד בגרמניה ב-1922 והממציא-גורו ר. באקמינסטר "באקי" פולר בארצות הברית בשנות ה-50 – כדי להחזיר את הכיפות לעולם הבנייה המודרנית.

הכיפה הגיאודזית יעילה: היא מקיפה יותר מקום ליחידת שטח פנים מכל צורות תלת מימדיות אחרות.

פחות שטח פנים פירושו שהכיפה דורשת פחות חומרי בניין ושהם נוטים פחות להיפגע מרוחות חזקות, גשם או סופות חול. פחות שטח פנים אומר גם שיש פחות שטח קיר שדרכו יכול לברוח חום, כך שכיפות נוטות להישאר חמות יותר ולבזבז פחות אנרגיה מאשר בניינים מלבניים.

מה שמייחד כיפות גאודזיות מכיפות אחרות הוא חוזק העל שלהן. מכיוון שהן מורכבות ממשולשים, כיפות גאודזיות הן מהמבנים הבנויים החזקים והיציבים ביותר שקיימים. ובניגוד לבניינים קונבנציונליים שגדלים ורועדים ככל שהם גדלים, הכיפות מתחזקות  ונהיות יציבות יותר ככל שהן גדלות!

למידע נוסף על כיפות גאודזיות: www.desertdomes.com

כיפה גאודזית

רוצים להציץ לתוך הצמיג ולגלות מה החבאנו בתוכו?

אתם מוזמנים לצאת מהיציאה ולבדוק את חלון האמת שנצא בצד השמאלי של שולחן הבוץ שבנינו לחווית הפיתה. הציצו פנימה ומה תגלו ?

אם נציץ לתוך לחלון האמת , נוכל לראות יותר בבירור מה יש מתחת לבוץ בכל המתקנים במגרש המשחקים. 

באמצע שנות התשעים, החלטנו שאנחנו רוצים לקחת יותר אחריות על ההשפעות שלנו על הסביבה.

אחד מהנושאים שאיתם בחרנו להתמודד הוא הפסולת שאנחנו מייצרים. בתקופה הזו מיחזור פסולת עוד לא היה נפוץ בארץ, והיינו צריכים להמציא פתרונות בעצמנו. שינינו את הדרך שבה אנו  מתייחסים לפסולת והפכנו אותה ממטרד למשאב. התחלנו לבנות באמצעות הפסולת והבוץ פינות ישיבה, קירות, חיות במגרש המשחקים, תחנת האוטובוס שלנו ועוד …

לצערנו, גם היום מעט מאד מהפסולת שאנחנו מייצרים כחברה הולכת למיחזור. הרוב המכריע מועבר להטמנה – בעצם, קוברים את כל הפסולת באדמה, ושם היא נשארת. קופסאות מתכת מתפרקות אחרי עשרות שנים, בקבוקי פלסטיק אחרי מאות שנים, ובקבוק זכוכית יכול להישאר שלם אלפי שנים.

דוגמא לכך ניתן לראות בשולחן עם חלון האמת שבנינו ב-1998, וכל הפסולת שבו נשארה שלמה. מטמנות הם מקורות של זיהום קרקע, אוויר ומים, ובמדינה קטנה כמו שלנו יש מעט מאד מקום לקבירת פסולת והמקומות שיש אוזלים.

אז מה הפתרון? 

כן, למחזר זה חשוב, אבל לא נוכל לפתור את כל הבעיה רק דרך מיחזור. יותר נכון לחשוב איך לא לייצר פסולת מלכתחילה – להפחית במוצרים שבאים באריזות עד כמה שניתן, למשל, להביא לחנויות תיקים מבד במקום לקחת שקיות פלסטיק. ובטח ובטח להימנע מכלים חד פעמיים.

מרכז מיחזור לוטן

חידון – בין הפותרים נכונה יוןגרלו פרסים מתנת המרכז לאקולוגיה יצירתית בלוטן

מוכנים לתחנה הבאה שלכם?

לכו בעקבות החצים ותגיעו ל .........

עץ השיטה

כל הזכויות שמורות לקיבוץ לוטן 2022

נגישות